Singapore staat wereldwijd bekend als een van de landen met de hoogste waterkwaliteit ter wereld. Voor reizigers die zich afvragen of het kraanwater veilig is om te drinken, kunnen we duidelijk stellen: ja, absoluut! Het kraanwater in Singapore overtreft zelfs de waterkwaliteit van veel Europese landen en is volledig veilig om direct uit de kraan te drinken zonder enige vorm van extra behandeling.
Algemene Waterkwaliteit
Singapore’s nationale watervoorziening wordt beheerd door PUB (Public Utilities Board), die jaarlijks meer dan 500.000 kwaliteitstests uitvoert op fysieke, chemische en microbiologische parameters. Het water voldoet ruimschoots aan de WHO Guidelines for Drinking-water Quality en de Environmental Public Health Regulations 2019. PUB’s Water Quality Laboratory is geaccrediteerd volgens ISO/IEC 17025 standaarden en fungeert sinds 2012 als WHO Collaborating Centre voor veilig drinkwaterbeheer.
Singapore City: Innovatieve NEWater Technologie
Singapore gebruikt een unieke “Four National Taps” strategie bestaande uit lokaal regenwater, geïmporteerd water, NEWater (gerecycled water) en ontzilt zeewater. NEWater levert 40% van Singapore’s waterbehoefte en wordt geproduceerd via een 3-staps zuiveringsproces met microfiltratie, omgekeerde osmose en UV-desinfectie. Dit gerecyclede water is zo zuiver dat het de WHO- en USEPA-normen overtreft en wordt getest op ongeveer 300 verschillende parameters.
Toeristische Gebieden
In populaire gebieden zoals Marina Bay, Orchard Road, Chinatown en Little India is het kraanwater even veilig als in de rest van Singapore. Publieke waterfonteinen zijn beschikbaar in alle MRT-stations, shopping malls en toeristische attracties. Hotels in Singapore bieden vaak nog gebotteld water aan, niet vanwege waterkwaliteit maar vanwege mogelijk oudere leidingen in het gebouw zelf.
Recente Ontwikkelingen 2024-2025
In 2024 introduceerde PUB verplichte waterrecycling voor nieuwe projecten in water-intensieve industrieën. De waterprijs werd verhoogd in twee fasen (april 2024 en april 2025) om voortdurende investeringen in infrastructuur te financieren. Singapore heeft het doel gesteld om net-zero uitstoot te bereiken tegen 2045, onder andere door de lancering van ’s werelds grootste floating solar farm bij het Tengeh reservoir. De nieuwe Marina East Desalination Plant en het Deep Tunnel Sewerage System versterken Singapore’s positie als wereldleider in watermanagement.
Voor Toeristen
Toeristen hoeven geen aanpassingsperiode te verwachten bij het drinken van Singapore’s kraanwater. Restaurants serveren vaak gratis kraanwater (vraag om “tap water”), en veel etablissementen voegen alleen citroen toe. Het water kan een licht andere smaak hebben door toegevoegd fluoride (0.7 mg/L voor tandgezondheid) en chloor voor desinfectie, maar dit is volledig normaal en veilig. In 2025 riep een lokale campagne op tot het verplicht stellen van gratis kraanwater in alle restaurants, wat de veiligheid en kwaliteit onderstreept.