Wie naar Noorwegen reist, kan zich geen zorgen maken over de waterkwaliteit. Het land staat bekend om zijn kristalheldere bergmeren en pristine natuurgebieden, en die kwaliteit vind je ook terug in elk kraantje. Voor reizigers is de vraag “Is het kraanwater in Noorwegen drinkbaar?” eigenlijk overbodig – de echte vraag is waarom dit Scandinavische land zulke uitzonderlijk goede waterkwaliteit heeft.
Algemene Waterkwaliteit
Noorwegen scoort 97.6% in Yale University’s water quality ranking en staat daarmee op de 6e plaats wereldwijd. Volgens de laatste SDG 6 Data heeft 99% van de bevolking toegang tot veilig beheerd drinkwater (2022), wat een van de hoogste percentages ter wereld is. 100% van de gemonitoreerde waterlichamen voldoet aan de kwaliteitsnormen voor omgevingswater. Het Noorse Institute of Public Health rapporteert dat 99.2% van mensen met gemeentelijke watervoorziening water ontvangt van bevredigende hygiënische kwaliteit. Het land volgt strenge EU-richtlijnen via de European Water Framework Directive sinds 2009, ondanks dat Noorwegen geen EU-lid is.
Oslo: Bergwater Rechtstreeks Naar Je Kraan
De Noorse hoofdstad krijgt 90% van zijn drinkwater uit Maridalsvannet, een beschermd bergmeer ten noorden van de stad. Dit water ondergaat minimale behandeling in twee zuiveringsinstallaties voordat het via reservoirs wordt gedistribueerd. Wekelijks en driemaandelijkse metingen controleren alles van zware metalen tot bacteriën. Oslo’s water bevat enkele van de laagste chlorine- en fluoridegehaltes wereldwijd terwijl het perfecte microbiologische veiligheidsnormen handhaaft. Het water komt uit zorgvuldig beschermde watervoedingsgebieden die vrij zijn van vervuiling.
Bergen en Trondheim: Vijf Meren Systeem
97% van Bergen’s inwoners krijgt water van Bergen Waterworks, die gebruik maakt van vijf meren buiten de stad: Jordalsvatnet, Svartediket, Kismul en Espeland. Elk meer is uitgerust met hygiënische barrières voordat het water het centrale systeem voedt. Daarnaast zijn er vier kleinere reservebronnen beschikbaar indien nodig. Trondheim beweert uitzonderlijk goede drinkwaterkwaliteit te hebben met een systeem dat vijf verschillende districten in de stad bedient via geavanceerde behandelingsinstallaties.
Landelijke Gebieden: Kleine Waterwerken
Ongeveer 10% van de bevolking (zo’n 525.000 mensen) krijgt water van kleinere, niet-goedgekeurde waterwerken of privé-putten, voornamelijk in rurale gebieden. Oslo, Telemark en Aust-Agder zijn de provincies met het hoogste percentage mensen met goede drinkwatervoorziening. Oppland en Sogn en Fjordane hebben de grootste aandelen mensen die water ontvangen van kleine, niet-goedgekeurde behandelingsinstallaties. Ondanks deze verschillen blijft de algehele waterkwaliteit uitstekend.
Recente Ontwikkelingen
Oslo ondergaat momenteel een van de grootste waterinfrastructuurprojecten in zijn geschiedenis. Het €2.5 miljard kostende “Nieuwe Watervoorziening Oslo” project bouwt een 19 kilometer lange tunnel van Holsfjorden naar een nieuwe zuiveringsinstallatie in Huseby. Dit backup-systeem moet in 2028 operationeel zijn en zorgt ervoor dat de stad twee hoofdwaterbronnen heeft. Het project werd noodzakelijk na watertekorten in 2022 toen Maridalsvannet werd getroffen door weinig sneeuw en regen. De gemeente schafte toen fonteinen af en stopte met het wassen van stadsbussen om water te besparen.
Voor Toeristen
Reizigers hoeven zich geen zorgen te maken over aanpassingsperiodes – Noors kraanwater veroorzaakt zelden maagproblemen. Hotels, restaurants en cafés geven gratis kraanwater en het is volkomen normaal om je eigen fles bij te vullen waar je ook bent. 79% van Noorse jongeren tussen 13-19 jaar drinkt dagelijks kraanwater. Tijdens wandelingen in de natuur kun je meestal zelfs water rechtstreeks uit bergbeken drinken, hoewel je stromend water moet kiezen boven stilstaand water en gebieden met vee moet vermijden. Tijdens extreme weersomstandigheden ontvang je soms een SMS met een tijdelijk kokingsadvies, maar dit komt zelden voor.