Denemarken staat wereldwijd bekend om zijn uitstekende waterkwaliteit, maar als reiziger wil je natuurlijk zeker weten of je het kraanwater veilig kunt drinken. Het korte antwoord is: ja, absoluut! Denemarken heeft een van de beste drinkwatersystemen ter wereld en het kraanwater is niet alleen veilig, maar vaak zelfs lekkerder dan flessenwater.
Algemene Waterkwaliteit
Denemarken scoort uitstekend op internationale waterstandaarden. Volgens de laatste SDG6-cijfers van de Verenigde Naties heeft 100% van de Deense bevolking toegang tot veilig drinkwater, en 99% heeft toegang tot veilig sanitatie. Het land investeert al decennia zwaar in waterinfrastructuur en heeft sinds 2013 de nummer 1 positie gehad op de World Economic Forum ranglijst voor toegang tot water, sanitatie en hygiëne.
Het Deense drinkwater komt voornamelijk uit diepe grondwaterlagen die van nature gezuiverd zijn. Het water duurt 40-60 jaar om door de bodemlagen te filteren voordat het de aquifers bereikt, wat zorgt voor een natuurlijke zuivering. Hierdoor heeft Denemarken de luxe dat het water minimaal behandeld hoeft te worden – meestal alleen pompen, filteren en distribueren.
Kopenhagen: Wereldklasse Kraanwater
In de hoofdstad Kopenhagen is de waterkwaliteit bijzonder hoog. Sinds 2009 wordt er geen chloor meer toegevoegd aan het drinkwater, wat zowel de smaak verbetert als gezondheidsrisico’s vermindert. Het watervoorzieningsbedrijf HOFOR levert aan 1,1 miljoen klanten in de metropoolregio en staat garant voor strenge dagelijkse kwaliteitscontroles.
Het water in Kopenhagen is wel hard water met een hoog gehalte aan calcium en magnesium. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid, maar kan leiden tot kalkaanslag en een andere smaak dan je gewend bent. HOFOR werkt aan systemen om het water te ontharden, met als doel dat alle gemeenten in hun verzorgingsgebied tegen 2024 ontkalkt water ontvangen.
Andere Grote Steden en Regio’s
In andere Deense steden zoals Aarhus, Odense en Aalborg is de waterkwaliteit eveneens uitstekend. Het land heeft meer dan 2.600 lokale waterleidingbedrijven die allemaal voldoen aan strenge EU-normen. West-Jutland heeft van nature zachter water door de andere bodemsamenstelling, terwijl Oost-Denemarken (inclusief Kopenhagen) harder water heeft door de aanwezigheid van kalk in de ondergrond.
Opvallend is dat Deense restaurants standaard kraanwater serveren in plaats van flessenwater. Dit geeft aan hoeveel vertrouwen de lokale bevolking heeft in hun waterkwaliteit. Bier is in Denemarken vaak goedkoper dan flessenwater, wat ook toeristen stimuleert om kraanwater te drinken.
Recente Ontwikkelingen: Zorgen over Pesticiden
Een rapport uit februari 2024, uitgevoerd in opdracht van Danske Regioner, bracht wel enkele zorgen aan het licht. Het onderzoek toonde aan dat meer dan de helft van de Deense watervoorraden vervuild is met pesticiden en andere toxines. Eén op de tien waterbronnen overschrijdt de acceptabele niveaus voor verschillende gevaarlijke stoffen.
Deze bevindingen hebben geleid tot een brief aan de Deense minister van Milieu met een waarschuwing over de bedreigingen voor de watervoorziening. Verschillende waterleidingbedrijven zijn bezig hun water te zuiveren om residuen van pesticiden en andere toxines te elimineren. Voor toeristen die korte tijd in Denemarken verblijven, vormt dit echter geen direct gezondheidsrisico.
Voor Toeristen: Praktische Informatie
Als toerist kun je het kraanwater in Denemarken zonder enige twijfel drinken. Er is geen aanpassingsperiode nodig en je hoeft geen speciale voorzorgsmaatregelen te nemen. In hotels, restaurants en openbare gelegenheden is het water van dezelfde hoge kwaliteit als in huizen.
Het water kan iets anders smaken dan je gewend bent, vooral door het hogere mineralengehalte. Dit is normaal en niet schadelijk. Integendeel, veel reizigers vinden het Deense kraanwater verfrissender dan flessenwater. Met gemiddeld 100 liter waterverbruik per persoon per dag in Denemarken (een van de laagste in Europa) wordt er zeer efficiënt omgegaan met deze kostbare hulpbron.